Lunatic Soul

För ungefär ett år sedan hade jag som tradition att varje söndag sätta mig ner och skriva veckans skivtips, ett projekt som efter ett tag inte kändes lika roligt att genomföra. Men när det nu är söndag och solen lyser genom mina vita gardiner så känns det fullt naturligt att sätta sig ner framför datorn och skriva ett par stycken om veckans mest spelade skiva. Idag har jag valt att skriva om ett polskt band som skulle kunna liknas vid en blandning mellan Porcupine Tree och Tool. Det är svårt att tänka sig hur ett band från Polen skulle kunna göra musik som håller någorlunda klass med tidigare nämnda band. Men faktiskt (och som vanligt enligt mitt personliga tycke) så håller musiken hög klass. Så klart ska man ju även ha i tankarna att detta är bandets debutskiva (uppföljaren är på väg) vilket automatiskt borde göra så att förväntningarna hamnar på en realistisk nivå.

Soundet är bitvis lika drömmande som PT's men i jämförelse så är det inte det man tänker på när man hör Lunatic Soul. Man får lite höst/kylig vårdags känslor av musiken och de olika effekterna som erbjuds, alltså vibbar det lite Damnation (Opeth). Det märks att det är ett gäng väldigt skickliga musiker som ligger till grund för denna skiva. Polens Finest, haha? Om du gillar Porcupine, Tool, OSI, och Opeth så borde detta vara något för dig! Progressivt och elektroniskt när det är som bäst!

Om du inte finner orken att tanka skivan så rekommenderar jag att bara lyssna på "The New Beginning" eller "Summerland" på t ex LastFM som smakprov. Det är kanske möjligt att skivan finns på Spotify också men jag vill inte uppmuntra någon att använda det.

/Rob

...

It's strange. Everything fits so damn perfect in this world. Except people. -WM

Records # 4

Igår bar det av till Kristianstad igen för att fördriva tiden. Det egentliga syftet och inofficiella anledningen var ett besök i skivbutiken, trotts att vi var där för ett par veckor sedan. Eftersom skivan jag hade beställt förra gången inte hade kommit så passade jag på att plocka upp den inne hos Jörgen igår. Ni som känner mig vet att det sällan bara blir en skiva när det väl ska handlas och så blev det denna gången också. Förutom Rosetta - Galilean Satellites så blev det Dark Tranquillity's Fiction och Dundertåget - Skaffa Ny Frisyr. Från början tänkte jag ta ytterligare två wild cards men ångrade mig i sista sekunden. Men, jag är väldigt nöjd ändå.



/Rob

Jag äter inte barnmat!

Det har varit mycket snack och en del anklagelser som har yrt i luften under den senaste tiden. Helt absurda påståenden som skulle tyda på att jag hade blivit smygbög och börjat lyssna på band som Sonic Syndicate. Påståenden som jag med solid grund har dementerat och kritiserat. Jag har sagt det innan, står fast vid mitt beslut och säger det igen. Jag har tillräckligt mycket vett och definitivt tillräckligt hög standard i mitt musiklyssnande för att med gott samvete kunna sila bort de innehållslösa och kryddlösa banden ur mitt intressearkiv. Anledningen till detta är att jag inte vill beblanda mig med den skitmusik som försöker nässla sig in överallt. Jag är en man med en viss standard och vilken skitmusik som helst funkar helt enkelt inte.

I veckan berättade en vän till mig en illustration och liknade melodifestivalen med barnmat. Jag ska citera honom bortsett från att jag byter ut melodifestivalen med "Sonic Syndicate". Citat: "Melodifestivalen (läs Sonic Syndicate, Dead By April och Takida) är musikens barnmat.. Den är lättsmält och kan tillfredsställa hungern för någon som inte är kräsen. (Musikvärldens bebisar) Men när man väl börjat äta blodiga oxfiléer med ugnsbakade potatisklyftor, sallad och rödvinssås, så vill man aldrig byta tillbaka.. Slutsats. Melodifestivalen är till för musikalt efterblivna människor." Jag backar upp detta påstående till hundra procent!

Dagen det bevisas att Sonic äger denna spelningen

kommer jag officiellt be om ursäkt och börja lyssna på dem.



Jag kan inte förklara för er som gillar denna musiken hur dålig den är. Det är något ni får ta reda på själva. Jag vill rikta mitt ord till er som var turnén där Sonic Syndicate, Gojira och In Flames spelade tillsammans för ett par år sedan. Jag har hört många prisa Sonic Syndicate för att ha gjort en skitbra spelning där. Visst, det kanske dom gjorde, men de individer som har sagt och tyckt det här har också påstått att Gojira var ett "skitband som var asdåliga". Det är ord jag inte kan köpa. Den kalkylen finns med lika mycket i mitt räkneverk som 1x90=79 gör. Med andra ord så finns den inte alls! Jag begriper inte hur en enda människa kan stå bakom ett uttalande som säger att Sonic skulle Äga Gojira!

För det första så har Gojira bara fyra medlemmar medan Sonic Faggot-cate har sex. Sex stycken bandmedlemmar som gör ett i hästväg sämre jobb än Gojira. Sex bandmedlemmar varav två är sångare, bara det säger en del. Sonic Syndicate får mig att skämmas över att vara ett svenskt metalhead, jag vill springa iväg och gömma mig. Jag tror att Sonic's ex sångare slutade för att han var medveten om vilken skitmusik han var delaktig i att skapa. Den nya sångaren däremot gestaltar musiken väldigt bra då han ser ut som ett vandrande ollon (allvarligt, googla så får ni se!).

Jag kommer ALDRIG lyssna på varken Sonic Syndicate, Dead By April eller Takida, men jag tänker inte hindra någon annan att göra det. Däremot tolererar jag inte att man smutskastar Gojira och samtidigt glorifierar Sonic...

So be it!
/Rob

There's Something About... It?

Jag har tänkt över sannolikheten och kommit fram till att den är skrämmande låg. Jag har aldrig hört någon prata om det heller. Detta är inte något som har pågått i min omgivning den senaste tiden utan detta är något som har funnits omkring mig länge och vad vet jag, Kanske är det likadant för någon annan där ute? För är det inte skrämmande hur vissa småsaker i livet oftast kan ha så otroligt bra tajming? Nästan som det brukar vara på film när en dörr öppnas precis innan personen (oftast huvudrollen) tänker öppna den. När handen närmar sig och när det enbart återstår en knapp centimeter kvar innan det är möjligt att greppa handtaget så klickar det till och dörren glider upp...

Jag har bevis på att liknande företeelser inte bara händer på film utan även i vår omgivning. På senare tid har dessa små, egentligen obetydliga sakerna, visat sig lite tydligare och oftare än vanligt. För att lätta på dimman lite så tänker jag illustrera olika händelser jag varit med om den senaste tiden.

I min lägenhet har jag ett portabelt element som förser min dragiga och bitvis kalla lägenhet med värme. Elementet består av metallhölje som med hjälp av två fötter står stabilt på mina krokiga golv. Med hjälp utav en sladd får elementet ström via vägguttaget som går in i en nätliknande och gles stålhärva som utstrålar värme, kort sagt samma princip som i en brödrost. värmen styrs utav tre knappar och ett reglage. För det mesta har jag alltid reglaget inställt på ca 25 grader och 750W, alltså minsta tänkbara effekt. Det betyder att det ska behöva stå rätt länge innan elementet stänger av sig själv för att den önskade rumstemperaturen ska vara nådd.

En dag för några veckor sedan passerade jag elementet som stog och pumpade ut värme. Eftersom det hade stått ganska länge satt jag mig ner på huk för att stänga av det med en enkel knapptryckning. När jag kände knappen med mitt finger så stängdes elementet av... Och nej, jag tryckte aldrig på knappen. Lägligt eller vad?

Likadant hände mig när jag efter en stund framför tvn bestämde mig för att gå tillbaka till datorn som jag tidigare hade lämnat på. Jag går in till rummet bredvid där datorn står och tittar efter "power"-knappen för att se om datorn har gått i väntläge. Jag följer den blå lysande knappen med blicken tills jag har satt mig bekvämt till rätta. Skönt! Den har inte gått i väntläge. I samma ögonblick som jag lägger handen på musen och börjar slira runt med handen går datorn i väntläge (dvs att den blå dioden börjar blinka istället för att lysa konstant). Vad är oddsen för det?

Ett annat välbevisat exempel är mina lurar till min mp3 spelare. Så gott som varje kväll när jag ska sova letar jag fram mp3 spelaren för lite insomningsmusik. Oftast ligger lurarna i en ända härva och mörkt som det oftast är så kan det vara svårt att reda ut detta nystan utav sladdar. När väl kablaget har trasslats ut så är det ju dags att leta fram lurarna och stoppa dessa i öronen. Eftersom jag har svart bälte i ljudbögeri så måste ju hörlur "R" in i höger öra medan hörlur "L" måste in i vänster, rätt ska vara rätt. Men alltid får jag lurarna i fel hand, alltså högerluren i vänsterhanden och vice versa. ALLTID! Av alla hundratals gånger som jag har letat fram lurarna för att lyssna så har jag bara tagit rätt lur två gånger. TVÅ gånger... kalla det vad du vill. Men konstigt är det.

Om ni inte kan känna igen er i detta så kanske ni vet hur det är att alltid vakna en minut innan klockan ska ringa? eller kanske du alltid kollar på klockan när den står på 22:22? Jag vet inte om detta betyder något eller om jag bara har blivit paranoid. Kanske har det alltid varit såhär? Oavsett vad så fortsätter det hända om och om och om och om och om igen... Håll ögonen öppna, det kanske händer dig redan ikväll...

/Rob

Mumakil


Jag är förbannad... Godnatt

CD5003

I fredags blev det tillökning i hopen av elektronik. Jag kan med gott hjärta säga: Äntligen! Tillökningen, som även heter Marantz CD5003, har lyft skivlyssnandet till nya nivåer. Diskanten blev klarare, mellanregistret fick en mer solid känsla och basen blev även den fylligare utan att ta överhanden som den tidigare hade tendens att göra. Jag är supernöjd med detta inköp! Nu återstår bara en uppgradering i högtalarväg och om mina planer går enligt planerat så kan jag nog vänta mig att ha de nya paret stående i vardagsrummet redan om ett par månader, jag hoppas!

Nästa projekt, som jag hoppas kan påbörjas så tidigt som imorgon, kommer bli en ny multimediabänk där en 5 cm tjock betongskiva bärs upp utav en svetsad stålram. Än så länge har jag inte bestämt mig för om jag ska ha betong och ram i någon specifik färg. det lutar åt svart eller möjligtvis röd... vi får se helt enkelt!

/Rob

...::The Moving Curse::...

Lizbeth From Hannisfield a.k.a Svarta Pärlan, The Moving Curse

 

Efter två glädjefyllda och lycka år tillsammans skiljs vi nu åt. Du har varit en sann vän som alltid har ställt upp och burit med mig på dina resor. Genom landskap och årstider har vi färdats med glädje och haft en riktigt trevlig tid tillsammans. Det finns gånger du svikit mig men jag har alltid förlåtit dig och accepterat dig för dina krämpor. Jag vet att jag åtskilliga gånger har kallat dig för skitbil och/eller förbannade skrothög, ord som jag självklart menade. Men trotts det valde du att vända andra dörren till och rulla vidare som inget hade hänt. Vår hatkärlek till varandra var oslagbar! Det känns lite konstigt att du nu är borta ur mitt liv och förmodligen kommer det ta några minuter att acceptera. Även om det blir lika svårt som det var för mig så hoppas jag att din nya ägare och följeslagare kan ta sig igenom de svåra stunderna som du kommer utsätta honom för utan att han bankar skiten ur dig. Du må vara en gammal bil men när det väl gällde så fanns du parkerad inom räckhåll, nästan alltid, redo att varva ur alla fem växlar och det har jag verkligen uppskattat.

 

Du var min första bil. Du gav mig frihet och blev min fristad. Hade det inte varit för den förbannade fartkameran så hade jag sett när du slog över från 19 999 - 20 000 mil, men jag tycker det räknas ändå eftersom jag var närvarande. Tack vare dig har jag sett hur världen ser ut i 200km/h. Vi har haft 5000 grymma mil tillsammans!

Svarta Pärlan, The Moving Curse... Tack för alla minnen och allt skit vi har upplevt tillsammans! Du kommer alltid att vara min första bil...

 

/Rob

 

 


...

"To the world you might be one person, but to one person you might be the world."

From Above! Records # 3

I flera veckors tid har jag och Finnen kännt ett otroligt sug efter att köpa skivor. Idag var vi uppe med tuppen och for iväg till Kristianstad för att stilla vårt begär i ett par skivaffärer. Första hållplats blev skivlagret (eftersom man sparar det bästa till sist) där Finnen fick fatt i Porcupine Tree - The Incident till föga 99:-, bra köp indeed. När vi smällt lite tid på skivlagret så var det dags för ett besök i vårt nya mekka, Kompakt Disk.

Av ren instinkt går jag till vinylbackarna först. Idag vill jag påstå att instinkterna lönade sig. Efter bara 3 sekunder kunde jag se framför mig Alice In Chains - Unplugged på röd dubbelvinyl. Va? Finns det album på vinyl!. Jag vänder mig om mot ägaren av skivbutiken och frågar -"Jag visste inte att denna fanns på vinyl?" och jag får som svar "Nej inte jag heller, jag har bara sett exemplar tidigare och den såldes på en auktions-site utan någon beskrivning och gick för ***kr. Jag kan inte svara på när och var denna är tryckt, men om man ska gå efter label etiketten på skivan så verkar det vara original". Vi diskuterade vidare och jag blev tipsad om ännu en svåråtkomlig vinyl utav bandet Death From Above 1979 som enbart är pressad i 500ex på rosa vinyl. Jag behövde inte fundera någon längre stund för att komma fram till att detta var ett erbjudande man bara får en gång i livet. Alltså! 6 Februari = En lyckad dag.



/Rob

King Of The Hill 2009

Jag tror 2009 överlag var ett bra år. Såklart finns det många olika vinklar att se det ifrån men det är få synvinklar som spelar större roll än just denna. Ur musikens perspektiv så var det rena rama guldgruvan. Okej, om jag ska vara helt ärlig så tog det ett tag innan jag kom på hur många bra skivor det verkligen har kommit. Jag tänkte "2009... hmm..." det var alltså mer eller mindre helt tomt till en början. Men när jag väl kom att tänka på ett album så trillade polletten ner och jack slog jackpott!

Jag har tagit mig friheten att lista 2009 års fem absolut bästa album. Detta har inte varit lätt. Tvärt om, det har varit skitsvårt. Men här har ni den! Topp 5 år 2009!

5. Baroness - Blue Record

Jag kan inte påstå att detta har varit det album som har spelats flitigast i högtalarna. Men jag våga påstå att Blue Record har gjort oerhört bra ifrån sig under de stunder av tjänstgöring som det har tillgivits. Baroness föregående album (Red Album) tillhör den kategorin utav skivor som jag skattar högt. Likaså gäller Blue Record som har lyckats vandra i föregångarens fotspår med rå, distinkt och bitvis proggig träskrock. Det är väldigt annorlunda och det gör mig väldigt glad! Att plattans artwork är så sjukt snygg gör ju inte det hela sämre! Jag ser fram emot fler timmar med Blue Record!


4. Europe - Last Look At Eden

Okej, jag trodde aldrig detta skulle kunna hända. Jag har har provat att nypa mig själv i armen och jag kan inte bli mer vaken än såhär. Notera även att jag inte konsumerat någon form utav sinnesförvirrande medel. Jag kan och vågar stå för att Last Look At Eden faktiskt är ett kanonbra album som förtjänar uppmärksamhet! Vem hade kunnat tro att farbröderna i Europe skulle hosta ur sig en sådan skimrande pärla igen? Minst sagt imponerande! Skivans highlights enligt mitt personliga tycke är den tunga The Beast och den lite mer dämpade In My Time som har förärats ett porrigt gitarrspel. Lysande skiva och perfekt att ha i bakgrunden när man städar. Om man nu föredrar det.


3. Alice In Chains - Black Gives Way To Blue

Det är nu det börjar ta emot. Alice In Chains storslagna uppvaknande från sin djupa vila har allt som krävs för att knipa första platsen. Faktum är att detta albumet har nog med awesomeness för att hamna på min personliga topp tio över alla album i historien. Ja du hörde rätt! Så bra är den. Välpolerade musikaliska partier och obegripligt grymma texter ger hela härligheten ett skimrande sken som får ditt hjärta att slå dubbelslag av glädje. Även om hela skivans innehåll mer eller mindre bygger på sorg och hur man kommer över den så kan jag inte sluta att le när jag får höra vad den har att erbjuda. Detta är helt enkelt fantastiskt. Black Gives Way To Blue är mitt hjärta och eftersom mitt hjärta är fyllt utav ödmjukhet så kliver jag ner till en tredjeplats (läs delad förstaplats).


2. Porcupine Tree - The Incident

Detta är världsklass så det bara skriker om det! Inte nog med att Porcupine Tree har fått mig att gå och flina som en idiot ända sedan i September då - jag citerar mina konsertkompisar: "Den Bästa konserten någonsin" inträffade. The Incident framfördes i dess helhet på spelningen i Köpenhamn och det är helt enkelt omöjligt att förklara hur bra det var för någon som inte var där. Okej, angående själva skivan så finns det inget negativt alls att säga om den. Det är ett typiskt Porcupine album där allt är gjord med en sådan precis perfektion att man nästan undrar om det är något utomjordiskt som har varit med under skapandeprocessen utav denna juvel. The Incident innehåller näringen av alla måltider du någonsin kommer äta. Personligen skulle jag nog klara mig perfekt på bara riffet i Occam's Razor som är utav överjordiskt tyngd. Behöver jag motivera mig mera?


1. Mastodon - Crack The Skye

När Crack The Skye kom så hade jag i princip aldrig hört Mastodon men jag var ihärdig och ville inte ge mig. Jag gillade grabbarnas image och var villig att ge dem en chans. Här står jag nu, mer än väl inkörd på Crack The Sky som liksom Black Gives Way To Blue och The Incident gjorde 2009 till ett av de bästa musikåren någonsin. Detta albumet är smått genialiskt och jag bara älskar alla passager som låtarna tar en genom. Det är så oförutsägbart trotts att jag nästan kan allt utantill! Det tog några lyssningar att förstå hur grym skivan verkligen är och jag är glad att jag var ihärdig och verkligen tog mig tiden att lyssna. Jag har slut på lovord att ge detta albumet och även om jag skulle komma på något så skulle det ändå inte räcka till. Crack The Skye är kanske till en början bara ett album i mängden, men när tiden är inne så ser man det slutgiltiga perspektivet...

/Rob

Metaltown 2010 Turned Out To Be A Big Question

Jag ska vara ärlig. För några veckor sedan väntade jag med iver för att se vilka band som skulle komma att besöka metaltown 2010. Och när dagen kom då det andra artistsläppet skulle äga rum så blev jag lite besviken. För tydligen så hade arrangörerna bokat In Flames och Dark Tranquillity, igen. Till er som inte har hängt med i svängarna: År 2008 då jag för första gången besökte Metaltown så var precis dessa två band där. Båda två var väldigt bra och fyllde sina funktion... Men när festivalens första headliner sedan länge har varit klar (Rammstein) så hoppas man på att något annat intressant storband ska komma. Men nej, då kommer förbannade In Flames igen... skitkul! Nu helt plötsligt är festivalens båda headliners klara...

Idag var det det tredje artistsläppet och lika ivrig som vanligt hoppades jag på att något band som Gojira eller Lamb Of God skulle komma med i årets lineup. Fast så blev det ju så klart inte. Idag kom droppen som fick min bägare att rinna över. Jag vet inte vilka hjärndöda mongolider det är som bokar banden men tydligen så har Metaltown 2010 siktat in sig på att kopiera 2008 års lineup rakt av. Jag blir så förbannad och irriterad, inte minst besviken! VARFÖR? Hur svårt kan det vara att boka band som t ex Mastodon, Gojira, Lamb Of God, The Sword, Rob Zombie, Khoma eller varför inte typ Wolfmother?

Om man nu ska envisas med att ligga på latsidan och klona 2008 års lineup så kan man åtminstone ta några utav de bättre banden? Vem tusan vill se BFMV eller Sonic Syndicate igen? Arrangörerna trampade på min ömma tå... jag är inte lika säker på att jag vill åka till Göteborg längre...

/Rob

RSS 2.0